Kvalité

Gårdsprodukter ska smaka gott och ha en hög densitet med näringsämnen. Snygga välformade grönsaker är en yrkesstolthet.

Hälsa

Grönsaker och ägg är nyttiga för hälsan, men de kan bli mer hälsosamma genom att helt och hållet ej använda bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta hör ej hemma på en gård.

Socialt

Viktigt är att ha en social miljö runt sig. Upplysa människor och ha en social närvaro är både kul och nyttigt.

Ekologi

Inget är viktigare än att ta hand om moder jord. Att få jorden att må bra och bli bördigare för varje år är ett måste.

Nöje

Det ska vara kul både för mig och kunder . Att ha roligt och skapa en upplevelse som skapar nöje för samtliga.

Om Lumba Gård

Företagsnamnet Lumba kom jag på då jag tycker väldigt mycket om mask och jordens små liv. Lumba är förkortning för Lumbricus som är vår vanliga svenska daggmask. Lumba Gård växte fram som en idé att här på gården som jag och min fru har köpt vill jag skapa en trevlig plats där man vill vistas och samtidigt som jag också kan leva här rent ekonomiskt. Ett besöksområde för människor som kan njuta av både platsen men även av de producerande varorna.

Om grönsaksodlingen


Jag valde att skapa en grönsaksodling med fokus på försäljning direkt till konsumenter, en så kallad market garden. Den odlingen är under uppbyggnad och för att skifta ifrån mitt heltidsjobb, vilket är en process rent ekonomiskt, så valde jag I år också att utöka min hobbyflock av höns. Jag kommer därmed sälja både ägg och grönsaker. Detta skapar inte bara en bra grund för min egna familjs kost, men också ett bra utbud till kunder. Odlingen utgår ifrån en så kallad no dig/no till läge där jag minimerar jordbearbetningen för att bibehålla bakteriers inverkan samt svampmycel intakt. Detta innebär att mikrolivet I jorden kan frodas och I gengäld får jag en bördig jord att arbeta med. Med fokus på regeneration producerar jag högkvalitativa produkter men högt näringsinnehåll och god smak. Täckodling, kompostering och att alltid skydda jorden med grönska är verktyg jag använder mig av. Detta involverar självfallet att jag också håller mig undan bekämpningsmedel och konstgödsel i allra högsta grad för många vet numera att detta är varken bra för miljö eller människa. En hink med vatten och lite slagna nässlor runt huskanten är det enda som behövs för att göra riktigt bra naturlig gödsel.

Om mig

Hej där! Anders heter jag och jag bedriver Lumba Gård AB i nuläget själv. Med lite hjälp ibland  av min fina fru. Jag har under flera år velat mera av mitt liv och arbete och nu är jag I ett läge där jag har familj, en  stor flock höns, lite kaniner, katt och framförallt en stor yta att röra mig på. Gården är omringad av åker, skog och sten. Ett bra ställe att både starta företag och skaffa familj. Jag har på sidan av mitt heltidsjobb försiktigt startat en grönsaksodling där jag I nuläget säljer via rekoringar och så småningsom på plats. Det är mycket jobb, och svårt. Med en trädgårdsmästarutbildning I bakgrunden så har jag flera färdigheter som hjälper mig.

Om hönsen

I nuläget har jag 250 värphybrider och 20 blandraser samt 5 tuppar. Jag är uppväxt med djur och när jag flytta till gård var hobbyhöns bland de första djuren vi skaffade. Det var givande, både I ägg men sällskap. Allra bäst är när de kan gå runt och picka I trädgården. Om någon har åkt förbi villbo tidigare har ni kanske behövt sakta ner då våra höns hade en tendens att röra sig mot grusvägen J Men då kom beslutet att skaffa fler höns och addera I min verskamhet schyssta ägg. Under vinterhalvåret eller när fågelinfluensan är I hög risk får de gå inomhus I deras stall. Där har de tillgång till sandbad, reden, sittpinnar samt andra aktiviteter som hängande morötter. De ska ha tillgång till gott om plats, I nuläget är de strax under 3 hönor per kvadratmeter och man får ha upp till 9 vilket är trångt. Under sommarhalvåret skall de gå ute på åkern i ett mobilt hönshus samt en generös flyttbar inhängnad för att skydda mot rovdjuren. På grönbetet får de I sig insekter och gräs som berikar äggen och skapar smak! Bättre djurhållning får man leta efter.